Kategoriarkiv: Blogg

Sommaren närmar sitt slut

(Nyhetsbrev augusti 2023)

Kära yoga-och ayurveda-entusiast,
En del vatten har runnit under broarna sedan sist. Fortfarande sommar, och ljuvligt just nu. 
Morgon-promenad på stranden idag, och dopp i 13-gradigt vatten.
Uppfriskande, och skönt, då det är varmt i luften. 



Nedan berättar jag om Floweryoga-livet just nu, ger ett par vediska och yogiska tips, samt info om planerna under höst terminen. För höstens kalendarium se den gröna kolumnen bredvid/längre ner. Bl a gästläraren Johan Ljungsberg, en av de mest erfarna i Sverige inom området ayurveda, och grundare av skandinaviska ayurveda-akademin kommer till Floweryoga i St Olof!



I Floweryoga-trädgården, Sankt Olof en del kick-offer med personalgrupper som önskar yoga och meditation. Även pumpa-odling på gång.
Sommaryogan för allmänheten bjöd på fina stunder med härliga yogisar. Är nu avslutat för säsongen. 
En högre grad av grundning/landning sker i mig med hjälp av denna sköna trädgård. 
Så tacksam att få leva här.  

I vår Ört-stuga/behandlings-lokal vintertid, fortfarande en del övernattande Airbnb-gäster. 
Börjar få fler av våra dröm-gäster, intresserade av yoga-liv. Förutom svenskar, hade vi gäster från Nederländerna, Israel och Storbritannien. 

Har även hållit yoga i det vackra Blekinge skärgård, där mina rötter finns. Djup tacksam även för detta, och för kontakten med den vackra havs-naturen.Vår värld i förändringHar frågat mig själv hur jag bäst kan bidra på bästa sätt, i denna värld i snabb förändring och med utmaningar för många. Svaret är att fortsätta dela med mig av inspirationen/ljuset via yoga, ayurveda, hälso-coachning och livsstils-råd till de som önskar. Först och främst själv leva detta såklart.

Under det senaste halvåret har jag själv behövt hämta kraft med hjälp av andra, då min älskade mamma släppte taget om jordelivet, med allt vad det innebär.PermakulturNågot jag har haft god hjälp av, och som stärkt mig i känslan av att bidra på ett meningsfullt sätt är en utbildning i permakultur i Skräddarröd, Österlen och på Kosters Trädgårdar i Bohuslän.
Permakultur = integrerande av modern vetenskap med äldre kunskap om naturen.
Omsorg om jorden, omsorg om människor och rättvis fördelning är de tre etiska grundprinciperna. 
Betydelsen för jorden och klimatet att den som vill och har möjlighet, odlar småskaligt är så mycket större än jag visste om. Vidden av det lilla för den stora helheten! En underbar känsla att pyssla med växter, och se hur de växer i sin egen takt. Den sociala permakulturen, att lära oss att komma överens/kommunicera med varandra, tycks vara den allra största nöten att knäcka. 
Mer info kosterstradgardar.se om det låter intressant.



Just nu är eld-elementet mest aktivt i naturenSpännande att det redan i de vediska skrifterna för 5000 år sedan, och i Hildegard von Bingens texter från 1100-talet förutspåddes att vi skulle behöva använda deras visdom i den tid vi lever i nu.
Vi lever i ett vata/pitta-samhälle, där lugnet kan hjälpa oss att finna balans.
Just nu och ännu en tid, är det pitta – eld-elementet som är mest aktivt inom oss och i naturen.
Svalka, inte för mycket starkt sol-ljus för den som är känslig, bittra smaker, som t ex lite finhackade maskrosblad i salladen kan hjälpa oss att förebygga att bli ”hetlevrade”, i denna ljuva sommar-tid.
Även vissa yoga asanashjälper oss att balansera vår inre eld, så att den brinner lagom starkt. Kobran är en av dessa. Kom ihåg att utöva den mjukt och varsamt för nacken, och att vila efteråt, för att integrera och skörda frukten.

För höstens kalendarium en av nästa inläggen.
Varma hälsningar,
Åsa & Floweryoga-teamet.

Hur du kan rena dig inför årstiden.

Hej i härliga sensommar-månad, du höst-hallonens, gullrisets och det uppvärmda havets tid!

Hoppas att du har haft sköna dagar nära naturen och njutit riktigt ordentligt. Själva har vi förankrat oss lite djupare i naturens element, det egna yoga-utövandet, och varandet.

Att förbereda sig för årstidsförändringen är en bra idé nu. Att i det yttre och inre släppa det som inte längre behövs. Ama (=slaggprodukter på sanskrit). Det kan vara tankemönster som inte längre gagnar oss, slagg i vår kropp och saker i vårt hem, som vi inte längre använder. Saker som nån annan kan ha glädje av, eller som behöver tas om hand.

Samma sak gäller vår kropp. I ayurveda talar man om att ama samlas på olika platser i vår kropp beroende på individuell konstitution. De kan ge oss en känsla av tröghet, värk, skapa inflammation och ställa till mycket problem på sikt.

Att rena oss inför årstidsförändringen har vi människor gjort sen urminnes tider. 

Själv rensar jag bland saker för att skapa mer plats för nuet i mitt hem, gör en kur med gullris-te för att rensa kroppen med denna fina örts egenskaper att tvätta bl a njurarna.

Gullris heter solidago på latin. Det betyder ”jag helar mig”. Denna ört finns flera besläktade varianter. De gula plymerna som pryder trädgården just nu är det kanadensiska gullriset, som kom till Sverige nån gång på 1600-talet. Solidago Kanadensis.

  • Fyra teskedar färsk ört till en kopp kokande vatten. Låt dra i 5 minuter
  • Drick tre koppar per dag i 10 dagar som en renings-kur.

Vad gör du för att förbereda dig för årstids-skiftningen?

Allt det bästa önskar jag dig, och hoppas att vi ses.

Bästa hälsningar,

Åsa Somesha

Hösten är här

Hösten är här

Även om en ljuvlig värme dröjer sig kvar i många delar av vårt land, så har vi passerat höstdagjämningen, och kan vara beredda på att temperaturen långsamt sjunker.

Eld-elementet med lite vatten, det som kallas i pitta dosha finns enligt ayurveda kvar under oktober månad. Det syns på de gula och röda löven i naturen. ”På hösten stiger guldet upp”, sa en antroposofisk lärare en gång till mig. Själv älskar jag denna årstid, och mår som bäst i kropp och sinne.

Njutningsfyllt är det att se ljuset, känna daggen och uppleva den vilosamma stämningen, efter intensiva sommar-månader.
Vi kan ibland ha ackumulerat värme i våra kroppar under sommaren, som behöver komma ut. 

Överskotts-värmen lämnar kroppen genom när vi svettas, utövar vissa yoga-positioner, badar bastu och kyler av oss efteråt, eller annan fysisk aktivitet och i djup andning som kan balansera vårt värme/kyl-system.

Om vi får feber på hösten, kan det vara kroppens eget sätt att avlägsna värme. 

Vi önskar dig ljuvliga gyllene dagar med prasslande löv och mogna frukter.

Hälsningar,

Åsa Somesha
och Floweryoga-teamet.

Den visa kvinnans ålder

Hej kära nyhetsbrevs-läsare, yoga, ayurvda och hälso-entusiast!

Sköna augusti har redan varit här ett tag, med björnbär och annan njutning.
Ett behagligt lugn infinner sig, när den största ruschen är över.


bild – i går vid Forsemölla

Många av turisterna har gett sig av från Österlen. Hade förmånen att tillbringa morgonstunden på stranden idag, med yoga, sol, promenad och bad i 20-gradigt vatten.

Den visa kvinnans ålder
På promenaden var jag medveten om hur skönt det är att spreta med tårna i sanden, att kroppen har åldrats en smula, och att det känns skönt att vara en gråhårig mormor.
En känsla av att bry mig mindre om vad andra tycker om mig, både när det gäller utseende och beteende. Väldigt befriande att träda in i den visa kvinnans ålder, även om det gäller att vara mer vaksam och ibland hålla ett lite lägre tempo ibland, speciellt när det gäller att resa omkring mycket. Att stanna upp och öva på varandet här och nu känns behagligt och balanserande.

Ser fram emot två nya samarbeten i Malmö denna höst på Holistic Mama och Ayurvediskt center i Malmö. Floweryoga för den mogna kvinnan är en av de kurser som jag erbjuder i Malmö i höst på onsdagsförmiddagar och torsdagskvällar.

Se hela nyhetsbrevet – Förlängd sommaryoga, mediyoga samt höst-program i Sankt Olof och Malmö – https://mailchi.mp/smilingmountain/4q86t5ppkw-3379921

Ayurvediska hälso- och livstilstips för denna tid

Februari, hoppets, trädknopparnas och det återvändande ljusets månad.
Sakta vaknar växter, djur och även många av oss människor upp efter vinter-vilan.

Det är inte så gott om när-odlade grönsaker, o man inte har sin egen grönkål och annat härligt kvar att njuta av förstås. Att grodda är ett enkel och billigt sätt att få i sig värdefull näring under denna tid. Vi är fortfarande inne i vata-tid enligt ayurveda.

Det betyder att det ännu är kallt och torrt, vilket innebär att vi håller oss i balans fysiskt och psykiskt genom att hålla oss varma och få i oss tillräckligt med vätska, gärna i form att kokt ingefärs-vatten och vata-te. 
Varm mat är att rekommendera. Gärna soppor och grytor.
Groddarna är ett fint komplement, gärna med lite olja på.

Att ge huden skön fukt och näring är också extra viktigt under denna tid. Mognad sesam-olja före dusch eller bad, för att skapa ett skyddande hölje, bli av med slagg-produkter och balanser hormon-systemet är goda rutiner i vardagen under denna tid.
 Ibland kan Februari vara en månad då vi har möjlighet att växa och utvecklas lite extra på vår insida.

Lite om mina resor, hemkomsten, tankar och landningstips

Åsa har kommit tillbaka och skriver:

Hej kära yogis och ayurveda-entusiaster!

  

Kom just hem från en mängd resor. Kerala-resa där jag höll kurs för en grupp härliga kvinnor. Vi masserades på ayurvediskt vis under sju dagar, diskuterade ayurveda, mediterade och praktiserade yoga nära vackra stränder och böljande hav.  Fortsätt läsa Lite om mina resor, hemkomsten, tankar och landningstips