Havtornsbär

Stärk ditt immunförsvar med havtornsbär och nässla

Nu öser regnet ner utanför fönstret här i Sankt Olof på Österlen. Förhoppningsvis är sensommaren inte slut ännu, men just idag känns det som höst. Havtorns-buskens bär lyser som små orange lampor därute i min trädgård, denna mulna dag.20140811_080719Förändringen i kroppen är tydlig, efter otroligt varma dagar. Nu känns 23 grader kyligt, jämfört med de 30, som varit vardagsmat ett tag. Dags att skörda allt det goda som naturen hjälpt oss att skapa/odla under underbara sommar-veckor.

Att ta hand om sig

För vissa människor kan det vara lätt att bli förkyld när årstiden och klimatet ändras. I förändringen tid kan det vara bra att ta lite extra hand om sig med tillräckligt varma kläder, bra mat på regelbundna tider och ibland även en liten renings-kur för kropp och tankar i form av halvdags-fasta med tid för dig själv och positiv input. Att vistas i naturen och god sömn är också viktigt. Visst är det fantastiskt att det vi behöver ofta finns väldigt nära oss, kanske så nära att vi inte ser det?

Frysa in havtornsbären

Havtorns-bären här kan vara väldigt bra att både frysa in och äta från direkt från busken, med sin otroligt höga halt av c-vitamin. Finns också att köpa i affär nuförtiden, för den som inte har turen att ha dem växande i sin trädgård.

Nässelpulver, det gröna guldet

Brännässla är en annan fin källa till livsenergi och näring, som ofta finns nära oss. Brännässlan är rena guldet näringsmässigt, med innehåll såsom c-vitamin, järn, svavel, histamin, myrsyra, klorofyll mm.mm. Se bara till att du plockar den minst 100 meter från vägar med bil-avgaser, och inte på gödselstackar, där nässlans kvävehalt blir för hög. Plocka helst efter dagg och före kl 12 på dagen för bästa näringsinnehåll. Du kan torka nässlorna på en mörk och torr plats på ett lakan. Efter ungeför en vecka är nässlona torra, och du kan repa av bladen från stjälkarna. Bladen lägger du i en matberedare och mixar till pulver. Förvara pulvret torrt och mörkt. Ta en tesked om dan på maten för ett starkt immunförsvar!

Allt gott!

Åsa