Kategoriarkiv: Nyheter

Läke-resa med ayurveda och yoga till Kerala, Indien

Följ med på en läke-resa till det riktiga Indien i Kerala – Gudinnornas, gudarnas och det öppna hjärtats land!
En exklusiv resa till enkelheten bortom turist-stråk och stress. Finn ditt inre lugn, långsamhet och varande i nuet på indiskt vis.

Mjuk yoga, 7 dagars ayurveda-behandlingar, vila, varande, landning i ditt inre.

Få med dig hem inspiration och långsiktiga verktyg för ökad livskvalitet.
Innehåll och syfte med yogaprogrammet:
Vi börjar från grunden med mjuk terapeutisk yoga och avspänning, för att främja effekten av de ayurvediska behandlingarna.

Under vecka två anpassas yogan efter gruppen, men den är mjuk även då. Syftet är att hjälpa kropp och sinne att landa i ett tillstånd av varande, öka välbefinnandet och flexibilitet, samt att få med verktyg hem som förstärker din förmåga att hantera positiv stress och förminska negativ stress.

Ayurveda
Ayurveda är en systervetenskap till yoga och betyder kunskapen om livet. Det är ett 6000 år gammalt komplett hälsosystem för naturlig hälsa och andlig utveckling.

Behandlingarna under första veckan består bland annat av insmörjning och massage med olika oljor anpassade till din kroppstyp. Unikt med behandlingarna är att den mycket erfarna terapeuten vi anlitar känner av kroppen dag för dag och balanserar ditt energisystem på ett finstämt sätt. Tillsammans med yogan, maten, dagsrutinerna med vila och varande-tid, skapar detta rätt förutsättningar som både leder till direkta resultat och som sätter i gång en långsiktigt verkande läke-process. Även örtmedicin används. För ett mer varaktigt resultat rekommenderas att fortsätta använda dessa örter under en längre period.

Du får hjälp att skapa en hälsoplan för att ta med hem. Det är de goda vanorna du tar med dig som kommer att påverka dig allra mest.

Läs mer/Till all information om eventet:

https://www.inshapetravel.se/india-kerala-asa-2025-01-20

Indisk huvudmassage

Indisk huvudmassage är en mycket avslappnande och behaglig behandlingsform, där jag i närvaro och med speciella grepp behandlar nacken, axlarna, huvudet, ansiktet och öronen.

Denna massage strävar till vilsamhet och balans i kroppen och sinnet.
Du sitter och behåller kläderna på. Det har observerats att behandlingen hjälper till exempel för huvudvärk, muskelspänning, stress och sömnlöshet.
Dessutom öppnar den olika tilltäppta ställen i kroppen. Behandlingen lindrar bland annat hår- och skalpproblem, problem med blodcirkulationen, ångesttillstånd, depression och tinnitus.

Behandlingstid 30 min.
Erbjudande 395 kr
prova på pris.
Ordinarie pris: 450 kr.
Köp av 5 behandlingar: 10% rabatt

Lägg till
Terapeutiskt fotbad med torkade örter och eteriska oljor, utvalda för just dig. Ört-te utvalt för dig ingår. 150 kr.

Boka tid: Mejla på info@floweryoga.nu

Vår yoga-undervisning – Yoga med Åsa

Det som kännetecknar vår undervisning är att det mer traditionellt indiska/yogiska såsom kropps-övningar (asanas), andnings-övningar (pranayama), mantra-sång, hand-positioner (mudras),
kombineras med den intuitiva vägledningen i nuet, anpassad för varje individ, med intentionen att facilitera blomstring i det yttre och inre.

Årstiden och tidpunkten på dagen styr också vilka verktyg vi väljer att använda.
Även Ayurveda, kunskapen om livet omfamnas i yogan.
Formen har vuxit fram genom erfarenheter under de senaste 25 åren.

Fokus är på avspänning och närvaro i nuet, mer än på fysisk prestation, även om fysiska utmaningar kan förekomma, för den som önskar och behöver det.

Floweryogastudion finns i byn Sankt Olof på Österlen sedan 25 år tillbaka. Den är liten men naggande god. Därför är antalet platser begränsat.
Om du önskar delta digitalt, så finns det mer utrymme.

Sommaren närmar sitt slut

(Nyhetsbrev augusti 2023)

Kära yoga-och ayurveda-entusiast,
En del vatten har runnit under broarna sedan sist. Fortfarande sommar, och ljuvligt just nu. 
Morgon-promenad på stranden idag, och dopp i 13-gradigt vatten.
Uppfriskande, och skönt, då det är varmt i luften. 



Nedan berättar jag om Floweryoga-livet just nu, ger ett par vediska och yogiska tips, samt info om planerna under höst terminen. För höstens kalendarium se den gröna kolumnen bredvid/längre ner. Bl a gästläraren Johan Ljungsberg, en av de mest erfarna i Sverige inom området ayurveda, och grundare av skandinaviska ayurveda-akademin kommer till Floweryoga i St Olof!



I Floweryoga-trädgården, Sankt Olof en del kick-offer med personalgrupper som önskar yoga och meditation. Även pumpa-odling på gång.
Sommaryogan för allmänheten bjöd på fina stunder med härliga yogisar. Är nu avslutat för säsongen. 
En högre grad av grundning/landning sker i mig med hjälp av denna sköna trädgård. 
Så tacksam att få leva här.  

I vår Ört-stuga/behandlings-lokal vintertid, fortfarande en del övernattande Airbnb-gäster. 
Börjar få fler av våra dröm-gäster, intresserade av yoga-liv. Förutom svenskar, hade vi gäster från Nederländerna, Israel och Storbritannien. 

Har även hållit yoga i det vackra Blekinge skärgård, där mina rötter finns. Djup tacksam även för detta, och för kontakten med den vackra havs-naturen.Vår värld i förändringHar frågat mig själv hur jag bäst kan bidra på bästa sätt, i denna värld i snabb förändring och med utmaningar för många. Svaret är att fortsätta dela med mig av inspirationen/ljuset via yoga, ayurveda, hälso-coachning och livsstils-råd till de som önskar. Först och främst själv leva detta såklart.

Under det senaste halvåret har jag själv behövt hämta kraft med hjälp av andra, då min älskade mamma släppte taget om jordelivet, med allt vad det innebär.PermakulturNågot jag har haft god hjälp av, och som stärkt mig i känslan av att bidra på ett meningsfullt sätt är en utbildning i permakultur i Skräddarröd, Österlen och på Kosters Trädgårdar i Bohuslän.
Permakultur = integrerande av modern vetenskap med äldre kunskap om naturen.
Omsorg om jorden, omsorg om människor och rättvis fördelning är de tre etiska grundprinciperna. 
Betydelsen för jorden och klimatet att den som vill och har möjlighet, odlar småskaligt är så mycket större än jag visste om. Vidden av det lilla för den stora helheten! En underbar känsla att pyssla med växter, och se hur de växer i sin egen takt. Den sociala permakulturen, att lära oss att komma överens/kommunicera med varandra, tycks vara den allra största nöten att knäcka. 
Mer info kosterstradgardar.se om det låter intressant.



Just nu är eld-elementet mest aktivt i naturenSpännande att det redan i de vediska skrifterna för 5000 år sedan, och i Hildegard von Bingens texter från 1100-talet förutspåddes att vi skulle behöva använda deras visdom i den tid vi lever i nu.
Vi lever i ett vata/pitta-samhälle, där lugnet kan hjälpa oss att finna balans.
Just nu och ännu en tid, är det pitta – eld-elementet som är mest aktivt inom oss och i naturen.
Svalka, inte för mycket starkt sol-ljus för den som är känslig, bittra smaker, som t ex lite finhackade maskrosblad i salladen kan hjälpa oss att förebygga att bli ”hetlevrade”, i denna ljuva sommar-tid.
Även vissa yoga asanashjälper oss att balansera vår inre eld, så att den brinner lagom starkt. Kobran är en av dessa. Kom ihåg att utöva den mjukt och varsamt för nacken, och att vila efteråt, för att integrera och skörda frukten.

För höstens kalendarium en av nästa inläggen.
Varma hälsningar,
Åsa & Floweryoga-teamet.

Tiden flyger fram och april är här

Hej kära yoga & ayurveda-entusiast!

Tiden flyger fram, och April är här. Ombytlig som hon ska vara. Ibland kan det vara utmanande att hänga med i svängarna. Sol och värme, kyla och snö om vartannat.

Yoga och yogaformer

Floweryoga – en form av hathayoga som anpassas efter de som är närvarande. Inkännande, med mantran, meditativa rörelser varvade med stillhet. Inslag av yinyoga.
Mediyoga – en terapeutisk yogaform som utövas på vårdinrättningar i Sverige. Hör av dig om du vill delta digitalt. Ny grupp startar när minst fem personer har anmält sig.
Hormonyoga – Yoga för kvinnlig hormonbalans. Tag kontakt vid intresse.

Yoga i grupp: Just nu kvällsklasser i St Olof. Se kalendariet nedan. Framöver även online.

Yoga – Individuellt: Integrerad yogaterapi med kroppsövningar, andningsteknik och mudras. Ta kontakt om du önskar en konsultation och ett personligt program. Ayurveda är med i det hela såklart.

Retreat: För den mognande kvinnan. Njutning, vila,varande och återhämtning i naturen. kalendariet.



Ayur veda

Om du är känslig och påverkas av svängningarna, så kan den regenbundna ayurvediska oljemassagen vara till stor hjälp. Du kan göra den själv, eller uppsöka en ayurvedisk klinik. Mycket välgörande för livsbalansen, både fysiskt och känslomässigt.

Att använda en riktigt ren eterisk olja från t ex cypress hjälper oss att få fart på cirkulationen, speciellt lymfan, som numera räknas som ett organ och enligt forskningen har mycket större betydelse för hälsan än vad man visste förut.

Tag gärna kontakt med oss om du behöver mer info och olja till din individuella konstitution.
Att äta lite mindre tunga kalla mjölkprodukter denna årstid, hjälper oss också att hålla igång magen.

Vår ayurvediska klinik i St Olof har genomgått en ansiktslyftning, och är nu igång igen. Välkommen att boka tid för ayurvedisk hälsovägledning, vedisk aromaterapi & yoga-terapi, antingen på plats i St Olof eller på telefon/zoom.

Vi önskar dig en vår i balans. Det är då vi kan vara till bäst nytta för oss själva, varandra och världen.

Bästa hälsningar,

Åsa Somesha och Floweryoga-teamet.

Pranayama – om det hälsosamma andetaget

Andningen är ju som bekant det allra viktigaste i livet. Det första vi gör när vi föds, och det sista vi gör innan vi dör. Betydelsen av ordet pranayama på sanskrit är expandera sin livsenergi. Prana=livsenergi, av vilket syre är en del, men so omfattar mycket mer än så. (Yama betyder kontroll, men det är inte detta ord som avses här, utan ayama, som betyder expansion.)

Teknikerna i pranayama kan hjälpa oss att aktivera vår livsenergi för att behålla vår hälsa, bli friskare om vi är långvarigt eller tillfälligt sjuka samt gå bortom våra vanliga förmågor för att höja vår livsenergi, utöver det vi redan har uppnått.

Fortsätt läsa Pranayama – om det hälsosamma andetaget

Några ört-och ayurveda-tips som kan vara användbara för dig denna årstid.

Hej kära yogi & ayurveda-entusiast.

Nedan kommer lite info om vad vi har för oss denna sensommar, samt några ört-och ayurveda-tips som kan vara användbara för dig denna årstid. Även earlybird-erbjudande på höstyoga och två höst-retreat.

Djupaste juli har passerat, och på Österlen är det fullt hus i varje vrå. Efter mycket ensamhet och utmaningar i livet för många, syns nu turister som återhämtar sig och njuter av naturen på våra stränder och andra platser. En sån glädje att se folk njuta och uppskatta naturen! Det känns som om de små tingen betyder mer, när världen förändras och vi inte tar allt för givet längre.

Sommaryogan lider mot sitt slut. Trädgården i Sankt Olof och stranden i Kivik har varit våra tillhåll. Ett nedslag i vackra Ulriksdals Trädgård, och ett yogapass i 28-gradigt vatten i byns bassäng hann vi med.

Lavendelolja

Vi odlar grönsaker, samlar örter och njuter av ljuvliga barnbarn. Lavendelns tid är nu. Bra att torka och använda på olika sätt. Bl a i fotbad och ört-te. Eterisk olja från lavendel är användbar, och gillas av de flesta. Hjälper vid insektsbett, (applicera på huden), för att hålla insekter borta, milda brännskador, ger lugn och ro, och kan hjälpa oss att sova bättre. Dessutom kan den hjälpa oss att uttrycka våra känslor i ord, om vi har svårt för det. Oljan behöver vara riktigt ren och av bästa kvalitet. Mest effekt ger det att andas in oljan med 30 djupa andetag. Skicka ett mejl på info@floweryoga.nu om du vill få några droppar CPTG Therapeutic grade ytterst ren lavendel-oja hemskickad utan kostnad.

Maskros

I ayurveda är vi nu inne i pitta-tiden. Den varma årstiden. Det gäller att ge dig själv svalka, speciellt om du är varm av dig. 
Lagom med solljus och att använda bra solskydd är viktigt i dessa tider. Att ta hand om din lever är också viktigt, så att du inte blir för ”hetlevrad”. 
5 Maskrosblad mixade med 1/4 dl vatten ger ett härligt shot,  som du kan dricka varje dag för att stödja din lever. 
Roten är fin att torka och koka te på. Det är bitterämnena i maskrosen, eller Taxacum, som det heter på latin, som hjälper levern i sitt arbete med att rensa ut slaggprodukter och sätter fart på magen. 

Se kalendariet nedan/bredvid för september yogan och annat. (Nu kan du även välja att delta online!)

Hoppas att du njuter av sommaren och påminner dig själv om vad som verkligen är viktigt i livet.

Allt det bästa önskar vi dig. 

Hälsningar,
Åsa och Floweryoga-teamet.

Hur du kan rena dig inför årstiden.

Hej i härliga sensommar-månad, du höst-hallonens, gullrisets och det uppvärmda havets tid!

Hoppas att du har haft sköna dagar nära naturen och njutit riktigt ordentligt. Själva har vi förankrat oss lite djupare i naturens element, det egna yoga-utövandet, och varandet.

Att förbereda sig för årstidsförändringen är en bra idé nu. Att i det yttre och inre släppa det som inte längre behövs. Ama (=slaggprodukter på sanskrit). Det kan vara tankemönster som inte längre gagnar oss, slagg i vår kropp och saker i vårt hem, som vi inte längre använder. Saker som nån annan kan ha glädje av, eller som behöver tas om hand.

Samma sak gäller vår kropp. I ayurveda talar man om att ama samlas på olika platser i vår kropp beroende på individuell konstitution. De kan ge oss en känsla av tröghet, värk, skapa inflammation och ställa till mycket problem på sikt.

Att rena oss inför årstidsförändringen har vi människor gjort sen urminnes tider. 

Själv rensar jag bland saker för att skapa mer plats för nuet i mitt hem, gör en kur med gullris-te för att rensa kroppen med denna fina örts egenskaper att tvätta bl a njurarna.

Gullris heter solidago på latin. Det betyder ”jag helar mig”. Denna ört finns flera besläktade varianter. De gula plymerna som pryder trädgården just nu är det kanadensiska gullriset, som kom till Sverige nån gång på 1600-talet. Solidago Kanadensis.

  • Fyra teskedar färsk ört till en kopp kokande vatten. Låt dra i 5 minuter
  • Drick tre koppar per dag i 10 dagar som en renings-kur.

Vad gör du för att förbereda dig för årstids-skiftningen?

Allt det bästa önskar jag dig, och hoppas att vi ses.

Bästa hälsningar,

Åsa Somesha

Tips om rengöring och andning samt program mars april yoga, ayurveda, kvinnovilodagar med Åsa

Tips om rengöring och andning samt program mars april yoga, ayurveda, kvinnovilodagar med Åsa – Nyhetsbrevutskick – – https://mailchi.mp/7349ff939f1b/floweryoga-okt-nov-4027850

Gör det ont när knoppar brister, känns det härligt med vår, eller kanske både och?

[….Ur brevet:]

Vad kan vi göra för att må så bra som möjligt och hålla vår balans för vår egen och omgivningens välmående? Här kommer tre förslag:

Andas 

Att andas är ju alltid viktigt, men speciellt under denna tid. 
Vi renar vår kropp till 70% när vi andas med djupa andetag. 
Se artikel nedan!

Rena dig

Se till att du dricker tillräckligt mycket vatten på morgonen och under dagen, gärna 30 ml per kilo kroppsvikt. Kokt vatten, avsvalnat till rumstemperatur eller varmt, beroende på preferens. Ayurveda rekommenderar aldrig kallt vatten eftersom det kan släcka matsmältnings-elden. 
Att någon dag i veckan äta extra lätt, eller bara dricka vatten/annat flytande hälsosamt ger möjlighet för magen att vila, och kroppen kan använda energin till annat än till att smälta mat, som ju är en energi-krävande process. 
Är du kvinna och längtar efter en vilodag mitt i veckan och kan ta dig till Sankt Olof? Då kan du anmäla dig till en vårrenings-ritual. Se nedan. 

Vistas i naturen 

Naturen är ju vår källa till återhämtning. 
De har vi verkligen blivit varse om under det senaste året. Tack och lov, så bor vi i ett land där vi har den möjligheten. Gå ut varje dag och känn kontakten med växter och träd i din närhet. Berör marken med dina händer och påminn dig själv om vilken fin planet du har turen att bo på. Om du har pollen-besvär, vandra vid havet om det finns nära. Där kan de friska vindarna lindra.

Läs mer / Tips om rengöring och andning samt program mars april yoga, ayurveda, kvinnovilodagar med Åsa – Nyhetsbrevutskick – – https://mailchi.mp/7349ff939f1b/floweryoga-okt-nov-4027850

I många kulturer och traditioner är våren en tid då vi kan må bra av att rena oss efter vintern

Hej kära yoga & ayurveda-entusiast!

Gör det ont när knoppar brister, känns det härligt med vinter-vår eller kanske både och? I många kulturer religioner och traditioner är våren en tid då vi kan må bra av att rena oss efter vintern. Nån vinter har vi inte haft i Sydsverige ännu, men det är ändå en omställning när det gäller ljuset.

Vad kan vi göra för att må så bra som möjligt och hålla vår balans för vår egen och omgivningens välmående?

Tre förslag som kan vara bra användbara under denna årstid.

  1. Andas
  2. Rena dig
  3. Ägna en stund varje dag i naturen

Fortsätt läsa I många kulturer och traditioner är våren en tid då vi kan må bra av att rena oss efter vintern

Hösten är här

Hösten är här

Även om en ljuvlig värme dröjer sig kvar i många delar av vårt land, så har vi passerat höstdagjämningen, och kan vara beredda på att temperaturen långsamt sjunker.

Eld-elementet med lite vatten, det som kallas i pitta dosha finns enligt ayurveda kvar under oktober månad. Det syns på de gula och röda löven i naturen. ”På hösten stiger guldet upp”, sa en antroposofisk lärare en gång till mig. Själv älskar jag denna årstid, och mår som bäst i kropp och sinne.

Njutningsfyllt är det att se ljuset, känna daggen och uppleva den vilosamma stämningen, efter intensiva sommar-månader.
Vi kan ibland ha ackumulerat värme i våra kroppar under sommaren, som behöver komma ut. 

Överskotts-värmen lämnar kroppen genom när vi svettas, utövar vissa yoga-positioner, badar bastu och kyler av oss efteråt, eller annan fysisk aktivitet och i djup andning som kan balansera vårt värme/kyl-system.

Om vi får feber på hösten, kan det vara kroppens eget sätt att avlägsna värme. 

Vi önskar dig ljuvliga gyllene dagar med prasslande löv och mogna frukter.

Hälsningar,

Åsa Somesha
och Floweryoga-teamet.

Årstids- och vatten-tips december

Årstids- och vatten-tips

  • Klä dig varmt, ät mat som passar för årstiden, så håller du balansen lättare. Varm och värmande mat och dryck är rätt nu. Dock gäller detta inte för alkohol och chili, som på sikt är uttorkande. Värmande kryddor är ingefära, spiskummin och svartpeppar.
  • Välj välkryddade mustiga soppor eller grytor. Inget isvatten, drick istället kokt vatten. Vi har skaffat oss ett prisvärt vatten-filter, monterbart på kranen, för ännu renare vatten. Känns mycket bra och rekommenderas. www.bestbalance.se
  • I maten kompenseras den torra vatan med olja och ev grädde i matlagningen för att smörja systemet. Självklart är det också välgörande med oljemassage som stimulerar vårt till ytan största organ – huden.
  • Det är också förkylningstider – du bli för kyld – och naturligtvis är råden för Vata att se till att vara varm.

Vi önskar dig en skön midvinter, och hoppas att vi ses!