Pranayama – om det hälsosamma andetaget

Andningen är ju som bekant det allra viktigaste i livet. Det första vi gör när vi föds, och det sista vi gör innan vi dör. Betydelsen av ordet pranayama på sanskrit är expandera sin livsenergi. Prana=livsenergi, av vilket syre är en del, men so omfattar mycket mer än så. (Yama betyder kontroll, men det är inte detta ord som avses här, utan ayama, som betyder expansion.)

Teknikerna i pranayama kan hjälpa oss att aktivera vår livsenergi för att behålla vår hälsa, bli friskare om vi är långvarigt eller tillfälligt sjuka samt gå bortom våra vanliga förmågor för att höja vår livsenergi, utöver det vi redan har uppnått.

Pranayama består av fyra komponenter. Inandning, utandning, att hålla andan inne och att hålla andan ute. Det är viktigt att börja med att stärka lungor och nervsystem samt att balansera det praniska systemet genom att andas in och ut. Detta påverkar flödet i nadis (energibanorna), renar dem och aktiverar dem, vilket leder till fysisk och mental stabilitet.

Börja gärna med att ligga eller sitta och observera din andning utan att ändra på något. Nästa steg är att lägga handen på magen och andas så att handen rör sig uppåt när du andas in, och nedåt när du andas ut. Prova sedan att istället låta bröstkorgen vara ditt fokus, och låta den fyllas och tömmas med luft. Att sedan inrikta dig på att låta området allra högst upp där nyckelbenen sitter, röra sig upp och ned när du andas, är sista steget innan du försöker dig på de yogiska andetagen, där alla dessa delar medverkar.

Andetaget blir nu mycket djupt, och kan kännas en aning överdrivet, men är mycket välgörande. De yogiska andetagen gör du inte hela dagarna, utan som en övning när du lägger dig ner och fokuserar på detta i 5-15 min. Börja gärna med en minut, och öka gradvis för att vänja dig. Öva varje dag under 14 dagar och lägg märke till vad som sker.