Kategoriarkiv: Nyhetsbrev

Sommaren närmar sitt slut

(Nyhetsbrev augusti 2023)

Kära yoga-och ayurveda-entusiast,
En del vatten har runnit under broarna sedan sist. Fortfarande sommar, och ljuvligt just nu. 
Morgon-promenad på stranden idag, och dopp i 13-gradigt vatten.
Uppfriskande, och skönt, då det är varmt i luften. 



Nedan berättar jag om Floweryoga-livet just nu, ger ett par vediska och yogiska tips, samt info om planerna under höst terminen. För höstens kalendarium se den gröna kolumnen bredvid/längre ner. Bl a gästläraren Johan Ljungsberg, en av de mest erfarna i Sverige inom området ayurveda, och grundare av skandinaviska ayurveda-akademin kommer till Floweryoga i St Olof!



I Floweryoga-trädgården, Sankt Olof en del kick-offer med personalgrupper som önskar yoga och meditation. Även pumpa-odling på gång.
Sommaryogan för allmänheten bjöd på fina stunder med härliga yogisar. Är nu avslutat för säsongen. 
En högre grad av grundning/landning sker i mig med hjälp av denna sköna trädgård. 
Så tacksam att få leva här.  

I vår Ört-stuga/behandlings-lokal vintertid, fortfarande en del övernattande Airbnb-gäster. 
Börjar få fler av våra dröm-gäster, intresserade av yoga-liv. Förutom svenskar, hade vi gäster från Nederländerna, Israel och Storbritannien. 

Har även hållit yoga i det vackra Blekinge skärgård, där mina rötter finns. Djup tacksam även för detta, och för kontakten med den vackra havs-naturen.Vår värld i förändringHar frågat mig själv hur jag bäst kan bidra på bästa sätt, i denna värld i snabb förändring och med utmaningar för många. Svaret är att fortsätta dela med mig av inspirationen/ljuset via yoga, ayurveda, hälso-coachning och livsstils-råd till de som önskar. Först och främst själv leva detta såklart.

Under det senaste halvåret har jag själv behövt hämta kraft med hjälp av andra, då min älskade mamma släppte taget om jordelivet, med allt vad det innebär.PermakulturNågot jag har haft god hjälp av, och som stärkt mig i känslan av att bidra på ett meningsfullt sätt är en utbildning i permakultur i Skräddarröd, Österlen och på Kosters Trädgårdar i Bohuslän.
Permakultur = integrerande av modern vetenskap med äldre kunskap om naturen.
Omsorg om jorden, omsorg om människor och rättvis fördelning är de tre etiska grundprinciperna. 
Betydelsen för jorden och klimatet att den som vill och har möjlighet, odlar småskaligt är så mycket större än jag visste om. Vidden av det lilla för den stora helheten! En underbar känsla att pyssla med växter, och se hur de växer i sin egen takt. Den sociala permakulturen, att lära oss att komma överens/kommunicera med varandra, tycks vara den allra största nöten att knäcka. 
Mer info kosterstradgardar.se om det låter intressant.



Just nu är eld-elementet mest aktivt i naturenSpännande att det redan i de vediska skrifterna för 5000 år sedan, och i Hildegard von Bingens texter från 1100-talet förutspåddes att vi skulle behöva använda deras visdom i den tid vi lever i nu.
Vi lever i ett vata/pitta-samhälle, där lugnet kan hjälpa oss att finna balans.
Just nu och ännu en tid, är det pitta – eld-elementet som är mest aktivt inom oss och i naturen.
Svalka, inte för mycket starkt sol-ljus för den som är känslig, bittra smaker, som t ex lite finhackade maskrosblad i salladen kan hjälpa oss att förebygga att bli ”hetlevrade”, i denna ljuva sommar-tid.
Även vissa yoga asanashjälper oss att balansera vår inre eld, så att den brinner lagom starkt. Kobran är en av dessa. Kom ihåg att utöva den mjukt och varsamt för nacken, och att vila efteråt, för att integrera och skörda frukten.

För höstens kalendarium en av nästa inläggen.
Varma hälsningar,
Åsa & Floweryoga-teamet.

Tips om rengöring och andning samt program mars april yoga, ayurveda, kvinnovilodagar med Åsa

Tips om rengöring och andning samt program mars april yoga, ayurveda, kvinnovilodagar med Åsa – Nyhetsbrevutskick – – https://mailchi.mp/7349ff939f1b/floweryoga-okt-nov-4027850

Gör det ont när knoppar brister, känns det härligt med vår, eller kanske både och?

[….Ur brevet:]

Vad kan vi göra för att må så bra som möjligt och hålla vår balans för vår egen och omgivningens välmående? Här kommer tre förslag:

Andas 

Att andas är ju alltid viktigt, men speciellt under denna tid. 
Vi renar vår kropp till 70% när vi andas med djupa andetag. 
Se artikel nedan!

Rena dig

Se till att du dricker tillräckligt mycket vatten på morgonen och under dagen, gärna 30 ml per kilo kroppsvikt. Kokt vatten, avsvalnat till rumstemperatur eller varmt, beroende på preferens. Ayurveda rekommenderar aldrig kallt vatten eftersom det kan släcka matsmältnings-elden. 
Att någon dag i veckan äta extra lätt, eller bara dricka vatten/annat flytande hälsosamt ger möjlighet för magen att vila, och kroppen kan använda energin till annat än till att smälta mat, som ju är en energi-krävande process. 
Är du kvinna och längtar efter en vilodag mitt i veckan och kan ta dig till Sankt Olof? Då kan du anmäla dig till en vårrenings-ritual. Se nedan. 

Vistas i naturen 

Naturen är ju vår källa till återhämtning. 
De har vi verkligen blivit varse om under det senaste året. Tack och lov, så bor vi i ett land där vi har den möjligheten. Gå ut varje dag och känn kontakten med växter och träd i din närhet. Berör marken med dina händer och påminn dig själv om vilken fin planet du har turen att bo på. Om du har pollen-besvär, vandra vid havet om det finns nära. Där kan de friska vindarna lindra.

Läs mer / Tips om rengöring och andning samt program mars april yoga, ayurveda, kvinnovilodagar med Åsa – Nyhetsbrevutskick – – https://mailchi.mp/7349ff939f1b/floweryoga-okt-nov-4027850

November, de fallande lövens månad

November, de fallande lövens månad – i varje fall i syd-Sverige. Himlen är grå, dagarna blir kortare och mörkret sluter sig omkring oss, även om det finns lite ljusglimtar här och där, inte minst vid Österlen lyser, som gick av stapeln här förra helgen. I Kerala i Syd-Indien, där jag ofta tillbringat november, firar man Diwali, en liknande ljus-högtid.  Detta år väljer jag att vara kvar i Sverige och jorda mig tillsammans med växter och träd, som sticker ner sina rötter lite längre ner, för att hämta energi och gå till vila. 

Först saknade jag ljuset mycket, men nu känns det helt rätt och t o m härligt att ägna tid åt det som inte hinns med under den ljusa sommaren, rensa i röran både inombords och omkring mig.

Livstilstips – bygga upp sitt skydd

Nu kommer vi i det ayurvediska synsättet in i den kallare och så småningom torrare årstiden (lite beroende på var vi i landet befinner oss. Nu kan det vara bra att ge kroppen lite extra insmörjning, gärna med sesam-olja innan dusch eller bad för att rena systemet, balansera hormonerna och bygga upp ett skydd inför vintern. Varm mat, gärna med lite mer vätska, som t ex soppor och grytor, gärna med lite kryddor brukar också vara vad vi väljer denna tid på året.

Vila och inre dialog

Att låta sig själv komma till vila på det ena eller andra sättet är viktigt. Sova lite mer och lite djupare, varva ner, meditera, promenera och göra lugna yoga asanas kan vara bra, liksom pranayama (andningsövningar). Också att ha en inre dialog och fråga dig själv vad du skulle må bra av. Hur man gör något, och att det verkligen förankras på djupet och hjälper dig att komma i kontakt med din källa för att fylla på med energi är essentiellt för att det ska ha nån mening och nytta. Ibland kan man t o m stressa i det man gör för att koppla av.

När vi pausar i vårt andetag och hittar närvaro och stillhet mellan ut-andning och in-andning (Kevala kumbaka), kan vi möta oss själva, urskilja skillnaden mellan behov och begär samt ta första steget mot återhämtning och läkning av nerv-system och immunförsvar. Inte alltid lätt, men så ljuvligt när man lyckas hitta fram. Och återhämtningen gör att vi sedan presterar bättre och mer kreativt.

Den visa kvinnans ålder

Hej kära nyhetsbrevs-läsare, yoga, ayurvda och hälso-entusiast!

Sköna augusti har redan varit här ett tag, med björnbär och annan njutning.
Ett behagligt lugn infinner sig, när den största ruschen är över.


bild – i går vid Forsemölla

Många av turisterna har gett sig av från Österlen. Hade förmånen att tillbringa morgonstunden på stranden idag, med yoga, sol, promenad och bad i 20-gradigt vatten.

Den visa kvinnans ålder
På promenaden var jag medveten om hur skönt det är att spreta med tårna i sanden, att kroppen har åldrats en smula, och att det känns skönt att vara en gråhårig mormor.
En känsla av att bry mig mindre om vad andra tycker om mig, både när det gäller utseende och beteende. Väldigt befriande att träda in i den visa kvinnans ålder, även om det gäller att vara mer vaksam och ibland hålla ett lite lägre tempo ibland, speciellt när det gäller att resa omkring mycket. Att stanna upp och öva på varandet här och nu känns behagligt och balanserande.

Ser fram emot två nya samarbeten i Malmö denna höst på Holistic Mama och Ayurvediskt center i Malmö. Floweryoga för den mogna kvinnan är en av de kurser som jag erbjuder i Malmö i höst på onsdagsförmiddagar och torsdagskvällar.

Se hela nyhetsbrevet – Förlängd sommaryoga, mediyoga samt höst-program i Sankt Olof och Malmö – https://mailchi.mp/smilingmountain/4q86t5ppkw-3379921