Nyhetsbrev oktober

Oktober, det mognande äpplets månad. Fullmåne-cirkel med bastubad för kvinnor, kura skymning, yoga och föreläsningar i oktober. – Se hela brevet

yoga & ayurveda-entusiast!

Nu har höstdagjämningen passerat, och den mörkare årstiden gör sig påmind. Vissa av oss upplever stunder av vemod och saknad av att de ljusa kvällarna är till ända.

Andra njuter av att boa in sig, tända ljus, läsa böcker och äta äppelkaka. För den som har trädgård finns det förstås saker att göra för att förbereda inför vintern. Hur förbereder du dig, och hur möter du den nya årstiden?
Nedanför vårt program-kalendarium kommer några tips.

Tiden domineras av pitta

I det ayurvediska synsättet
är vi fortfarande inne den tid som domineras av i pitta-elementen, eld och lite vatten. Jorden är fortfarande uppvärmd, och våra kroppar har kvar en del av sommarvärmen inombords. Lövens gula och röda färger visar på det eldiga som ännu finns i vår natur, innan skiftet sker, och de faller mot marken.

Slippa feber, halsont och hosta

Ibland kan det hända att årstidsförändringen för med sig förkylning och feber. Det kan vara kroppens sätt att rensa ut överskott av eld och slaggprodukter, så kallad ama. För att slippa detta, eller åtminstone inte fastna i det, kan det vara värdefullt att ge sig själv lite extra omsorg genom att t ex fasta en halv-eller heldag, vila lite extra eller unna sig att ta emot massage. Kanske slipper man då en hel vecka i sängen med feber, snor, halsont och hosta. Lite som att serva bilen inför den nya säsongen.