I många kulturer och traditioner är våren en tid då vi kan må bra av att rena oss efter vintern

Hej kära yoga & ayurveda-entusiast!

Gör det ont när knoppar brister, känns det härligt med vinter-vår eller kanske både och? I många kulturer religioner och traditioner är våren en tid då vi kan må bra av att rena oss efter vintern. Nån vinter har vi inte haft i Sydsverige ännu, men det är ändå en omställning när det gäller ljuset.

Vad kan vi göra för att må så bra som möjligt och hålla vår balans för vår egen och omgivningens välmående?

Tre förslag som kan vara bra användbara under denna årstid.

  1. Andas
  2. Rena dig
  3. Ägna en stund varje dag i naturen

Vissa har svårare än andra att ställa om sig när en ny årstid inträder. I ayurveda talar man om att vi nu kommer in i kapha-tiden, dvs. den årstid då elementen jord och vatten dominerar som mest. Det kan innebära att vi känner av våra luftvägar mer än annars om de är känsliga. Pollen-allergi, rinnande näsa och lite allmän tröghet och trötthet kan förekomma oftare under denna årstid hos vissa.

Andas

Att andas är ju alltid viktigt, men speciellt under denna tid. Vi renar vår kropp till 70% när vi andas med djupa andetag. Se artikel nedan/bredvid!

Rena dig

Se till att du dricker tillräckligt mycket vatten på morgonen och under dagen, gärna 30 ml per kilo kroppsvikt. Kokt vatten, avsvalnat till rumstemperatur eller varmt, beroende på preferens. I ayurveda rekommenderar man aldrig kallt vatten eftersom det kan släcka matsmältnings-elden. Att någon dag i veckan äta extra lätt, eller bara dricka vatten/annat flytande hälsosamt ger möjlighet för magen att vila, och kroppen kan använda energin till annat än till att smälta mat, som ju är en energi-krävande process. Delta gärna i vår vediska vårrenings-ritual med vediska förtecken 24 mars/ 6 april eller på föredraget den 30 mars i St Olof för att fördjupa dig i detta. Mejla på info@floweryoga.nu för mer info & anmälan.

Ägna en stund varje dag i naturen

Naturen är ju vår källa till återhämtning. Gå ut och känn kontakten med växter och träd i din närhet. Berör marken med dina händer och påminn dig själv om vilken fin planet du har turen att bo på. Om du har pollen-besvär, vandra vid havet om det finns nära. Där kan de friska vindarna lindra.

Vi önskar dig sköna dagar i vårens vackra tid.

Åsa Somesha och Floweryoga-teamet